E-mail verificatie & DKIM
Waarschijnlijk zul je als lezer al heel snel denken, laat maar dit snap ik niet. MAAR let toch even op. Dit technische onderdeel is WEL heel belangrijk voor jou als verzender van e-mails vanuit ActiveCampaign.
Mijn advies als je niet technisch bent, besteed dit uit aan je webbeheerder of iemand anders die dit voor je kan doen.
Waarom zou ik dit doen?
Wanneer je als online marketeer werkzaam bent, en dat ben je, zal de term “e-mail deliverability” je bekend voorkomen.
Eenvoudig gezegd bedoelen we met e-mail deliverability het percentage van de verzonden e-mails die ook daadwerkelijk hun eindbestemming halen.
Gemiddeld zal 30% (en ik hoop voor jou dat door segmenteren die al veel hoger is) van de door jou verzonden e-mails geopend worden. Dat is al mooi. Maar helaas komt er ook een gedeelte in de spamfolders terecht.
Jouw e-mails kunnen al snel gezien worden als marketing e-mails en dus als spam worden gemarkeerd. Hierdoor zal jouw potentiële ontvanger deze nooit lezen.
Reden genoeg om uit te zoeken op basis van welke factoren de e-mail deliverability verlaagd, of juist verhoogd wordt! In dit artikel vertel ik je hier meer over.
DKIM en Sender ID zijn hierbij twee belangrijke hulpmiddelen. Ook komt SPF in aanmerking om iets mee te doen, maar dat kan alleen bij een bedrijfsabonnement. Dt laat ik dan ook verder buiten beschouwing.
DKIM: DOMAIN KEYS IDENTIFIED MAIL
DKIM is de afkorting voor Domain Keys Identified Mail, wat ingezet wordt als afzender-authenticatie.
Omdat ik hier geen theoretisch en technisch verhaal wil houden, doe ik het kort. Als je meer wilt weten, hier een link naar wikipedia.
Met DKIM kan met meer zekerheid vastgesteld worden, dat het afzenderadres van een mailbericht echt is. Zo kan dus ook worden vastgesteld, dat er geen misbruik wordt gemaakt van het afzenderadres door kwaadwillende personen. DKIM kijkt dus enkel naar de verzender van de mailberichten, niet naar de inhoud.
Om dit in te stellen, zul je een aantal aanpassingen moeten (laten) doen in je DNS records.
SenderID
SenderID is een methode die E-mail Service Providers (ESP’s) gebruiken om te kijken of een e-mail daadwerkelijk verstuurd is vanaf het domein waarvan het afkomstig lijkt te zijn.
Steeds meer ESP’s maken gebruik van deze controlefunctie. Het correct instellen van SenderID verhoogt je verzendreputatie en verkleint de kans dat je e-mail in de spambox terecht komt.
Hoe kom ik aan de gegevens?
In onderstaande video laat ik je zien hoe je aan de gegevens komt, die je nodig hebt om de DNS records aan te passen.
Stuur de gegevens door aan je webmaster en die kan het voor je instellen.
LET OP
Dit is een geheel nieuwe video (02-2024) en laat je de nieuwe manier zien. Een apart SPF record is niet meer nodig).
Er zijn wat aanpassingen aangebracht door ActiveCampaign. Het is nu zelf simpeler geworden.
Zorg dat je onderstaande waarden in de DNS CNAME record (laat) aanbrengen.
CNAME 1: acdkim1._domainkey met als waarde: dkim.acdkim1.acems1.com
CNAME 2: acdkim2._domainkey met als waarde: dkim.acdkim2.acems1.com