Een opt-in formulier is natuurlijk onmisbaar als je met e-mailmarketing wilt werken en je e-maillijst wilt vullen.
Maar hoe plaats je nu zo’n opt-in formulier op je website? Dat is veel gestelde vraag.
Welk opt-in formulier gebruik je?
In dit artikel beschrijf ik hoe je een opt-in formulier op je website plaats. Een formulier wat in ActiveCampaign is gemaakt.
Uiteraard kun je ook kiezen voor het maken van een formulier met een ander programma of bijvoorbeeld het gebruik van een formulier zoals deze in Elementor zit. Er zijn legio opties met allemaal hun eigen manier van installeren.
Formulier in ActiveCampaign
Zoals gezegd bespreek ik het formulier zoals je dat in ActiveCampaign hebt gemaakt.
Er zijn 3 manieren om een formulier op je website te krijgen;
- via een zogenaamde shortcode die je kunt gebruiken als je de plugin van ActiveCampaign gebruikt. De shortcode plaats je dan op de plaats waar je het formulier wilt tonen;
- via html code die door ActiveCampaign wordt aangemaakt, deze code kopieer je uit ActiveCampaign en plak je op de plaats waar je het formulier wilt tonen;
- directe link vanuit ActiveCampaign. Deze code plaats je op de plaats waar bezoekers kunnen klikken om het formulier in te vullen, maar het fornulier wordt via een ActiveCampaign pagina getoond. Deze wijze kun je gebruiken als je bijvoorbeeld geen website hebt, of geen zin hebt om een pagina te maken waar je een opt-in formulier plaatst.
1. Plugin van ActiveCampaign
Middels de plugin van ActiveCampaign is het eigenlijk het makkelijkste om een formulier op je website te plaatsen.
Als de plugin is geïnstalleerd en de verbinding is gemaakt met ActiveCampaign, kun je middels een shortcode [activecampaign] (waarbij ID staat voor het formuliernummer) het formulier laten tonen op de plek waar je de shortcode plaatst.
Wel belangrijk is dat je nadat je een nieuwe formulier hebt gemaakt in ActiveCampaign je binnen je website bij ActiveCampaign op de ‘update settings’ knop te klikken. (Ik bespreek hier de plugin die gebruikt wordt voor WordPress). Dat vind je onder ‘Instellingen en dan ActiveCampaign’.
Onder de knop update settings zie je dan alle formulieren staan die in ActiveCampaign zijn gemaakt.
Door het plaatsen van een vinkje voor het betreffende formulier is het formulier beschikbaar binnen WordPress.
Let er op dat als het vinkje gezet is, ook een vinkje wordt geplaatst bij ‘keep original form CSS’, daarmee wordt ook de opmaak die je in ActiveCampaign hebt gemaakt doorgevoerd. Vergeet je dat dan wordt de ‘kale’ versie van het formulier getoond.
Helemaal onderaan zie je alle formulieren met de shortcode, die op de plaats waar het formulier moet worden getoond geplaatst kan worden.
2. Formulier via html code
Mocht je de plugin niet willen gebruiken of als je geen WordPress hebt, dan kun je een fomulier plaatsen middels de html code die door ActiveCampaign bij het formulier wordt aangemaakt.
Klik hiervoor in ActiveCampaign bij het formulier op ‘Integrate’ of ‘integreren’.
Na klikken op de knop ‘integreren’ komt een scherm waar de html code staat.
Deze code kun je kopiëren en plakken op de plaats waar het formulier op je website moet komen.
Een belangrijk nadeel van deze methode is dat bij een wijziging in het formulier, de code opnieuw moeten worden aangemaakt en geplaatst op de website. Dit in tegenstelling tot het gebruik van een plugin.
3. Directe link vanuit ActiveCampaign
Als laatste optie kun je ook een directe link gebruiken om et formulier te tonen. Bijvoorbeeld als je deze link in een mailing stuurt, of op een socialmedia kanaal.
Ik gebruik deze code zelden. Eigenlijk alleen als er soort ‘quick and dirty’ oplossing moet komen.
Om deze code te gebruiken volg je dezelfde stappen als bij stap 2. Na het klikken op ‘integreren’ klik je op het tabblad ‘link’. De link die daar staat kun je dan gebruiken om bezoekers direct naar het formulier te leiden. Dat is dan op een websitepagina van ActiveCampaign.
Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, laat het hieronder weten.