Hoe zit dat nu met de getallen in ActiveCampaign

De weergave van de getallen in ActiveCampaign en dan bedoel ik de contacten in lijsten, automatiseringen en dashboard, is voor sommige een soort hogere wiskunde. Hopelijk is dat na het lezen van dit artikel een stuk duidelijker geworden.
Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Ik krijg veel vragen over de getallen die je zit bij lijsten, automatiseringen en in het dashboard. Vaak is de vraag ‘waarom zijn er verschillen in de getallen?’.

  Wat is een contact en welke status kan deze hebben?

  Laten we beginnen bij het begin. Een contact is uniek op basis van het e-mailadres binnen ActiveCampaign.
  Een contact kan een status hebben, zoals je dat in het totaal contactoverzicht kunt zien, als je aan de rechterbovenkant bij status op het pijltje klikt. Zo kun je direct alle contacten met een bepaalde status selecteren.

  Welk status kan een contact hebben?

  • Actief;
  • Onbevestigd;
  • Uitgeschreven;
  • Gebounced.

  Actief

  De status actief geeft aan dat het contact staat ingeschreven op een of meerdere lijsten en dus e-mails ontvangt als die vanuit de ingeschreven lijsten worden verzonden.
  Note: een contact moet altijd op één lijst staan om e-mails te kunnen ontvangen.
  Actieve contacten worden meegeteld binnen je abonnement, hier betaal je dus voor.

  Onbevestigd

  Als je werkt met dubbele opt-in en het contact heeft deze status, dan heeft het contact de bevestigings e-mail nog niet bevestigd. Het contact wordt wel op de eventuele lijst ingeschreven maar ontvangt zolang er geen bevestiging is gegeven geen e-mails.
  Ook worden deze contacten nog niet meegeteld in je abonnement als betaalde contacten.

  Uitgeschreven

  Dit is een beetje een gemene status. Als je contacten selecteert op uitgeschreven, geeft dit aan dat een contact op minimaal één lijst is uitgeschreven. Het betekent niet, dat het contact voor alle lijsten is uitgeschreven. Verwijder dus nooit contacten op basis van deze selectie!
  Als je contacten wilt opschonen lees dan dit artikel.

  Gebounced

  Deze status geeft aan dat e-mail niet afgeleverd kan worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn;
  – het gebruikte e-mailadres is niet goed ingevuld, zogenaamde hardbounce
  – de mailbox van de ontvanger is vol, zogenaamde softbounce.
  Een hardbounce wordt gelijk op niet actief gesteld, dit omdat de afleverstatus van jouw account negatief beïnvloed kan worden.
  Bij een softbounce wordt nog wel een aantal keren geprobeerd de mail af te leveren.

  Automatisering en een uitgeschreven contact

  Als een contact in een automatisering zit en gedurende dit traject op uitschrijven klikt, zal het contact geen mail meer ontvangen vanuit deze automatisering. Het contact, en dat is vaak verwarrend, blijft wel de automatisering doorlopen, alleen wordt er dus geen e-mail meer verzonden.
  In dit soort gevallen ontstaat veel verwarring met de getallen die getoond worden. Bij automatiseringen staat een getal wat aangeeft hoeveel contacten in de automatisering zitten. Dit zegt dus niets over de status van het contact.

  In dit geval 96 contacten in de automatisering

  Klikken op de blauwe knop geeft een overzicht van alle contacten die in de automatisering zitten. Dat is het reguliere overzicht als je op de contacten knop klikt.
  in dit overzicht kun je dan bij status selecteren welke contacten actief zijn of juist zijn uitgeschreven.

  Lijsten en een uitgeschreven contact

  In het overzicht van lijsten staat een getal wat aangeeft hoeveel actieve contacten in de lijsten staan. Als je met de muis op het getal gaat staan, zie je hoeveel contacten er in totaal in de lijst zitten. Dus contacten die zoveel actief zijn die een andere status hebben.

  Je ziet dat er 95 actieve contacten zijn maar in totaal 102 contacten

  Door op het getal van 95 te klikken in dit geval, kom je in het overzicht van de actieve contacten. Ook daar kun je bij status kiezen voor een andere status dan actief en zie je welke andere contacten met een andere status dan actief in de lijst zitten. Zoals gezegd die krijgen verder geen e-mails meer.

  Dashboard en contacten

  De snelste manier om te zien hoeveel actieve contacten in je account zitten is door naar het dashboard te gaan. Daar zie je links het aantal contacten.
  LET OP: afhankelijk welke status je hebt geselecteerd zie je dat aantal contacten. Je hebt hier het totaal aantal contacten en het totaal actieve contacten, dus ook het aantal waarvoor je betaald.
  Het verschil zijn die niet meer actieve contacten.

  IN dit voorbeeld zie je het totaal aantal contacten. Door op actief te klikken zie je het aantal actieve contacten.

  Tot slot

  Mijn advies, laat je niet in de war brengen door de verschillende aantal die je ziet. Het gaat uiteindelijk om de contacten waar je voor betaald.
  Lees ook nog eens dit artikel over de gevolgen van het verzenden naar alle lijsten, dit heeft gevolgen voor je actieve contacten als een contact zich uitschrijft.
  Als er nog zaken onduidelijk zijn laat het mij onderstaand weten.

  0 0 stemmen
  Artikel waardering
  boek in 10 stappen effectieve e-mailmarketing ontmaskerd
  Mijn boek helpt jou in 10 simpele stappen om jouw e-mailmarketing op orde te brengen.
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Ja, ik wil ook de wekelijkse Maandag ActiveCampaign Tip ontvangen

  0
  Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x