Is jouw ActiveCampaign-account klaar voor de wijzigingen die door Google en Yahoo vanaf februari 2024 worden doorgevoerd?

Inhoudsopgave
    Add a header to begin generating the table of contents
    Scroll to Top

    Dit artikel gaat over de veranderingen in de regels die gelden voor het afleveren van e-mail.
    De belangrijkste wijzigingen zijn voor de groot verbruikers (5000 mails per dag), maar een paar zaken gelden voor iedereen.
    Vanaf februari 2024 worden er dus door Google en Yahoo nieuwe spelregels ingevoerd over hoe e-mails worden afgeleverd in de inbox van jouw contacten.
    Jij als lezer verstuurt e-mails voor jouw onderneming en dus MOET je hiervan op de hoogte zijn en actie ondernemen. En het goede nieuws is dat je NIET in paniek hoeft te raken, maar niets doen is ook geen optie.

    Waarom de wijzigingen in Google en Yahoo goed zijn voor iedereen.

    De hoeveelheid e-mailverkeer is giga-groot en neemt met de dag toe.
    Spammers, oplichters, robots en met AI ondersteunde ‘koude-mail’ zorgen voor een gigantische overlast door iedereen te overspoelen met ongewenste e-mails. Bedenk dat ongeveer 90% van alle mails spam zijn.

    De mailproviders (dat zijn Google, Yahoo etc.) zijn de bewakers van onze inbox en zorgen ervoor dat die ongewenste e-mails naar de prullenbak, de spam of reclamefolder verdwijnen voordat jij ze ooit zult zien.
    Zonder deze werkwijze van de mailproviders, die dus het meeste ongewenste verkeer buiten houden, zou jij geen leesbare inbox meer hebben.

    De veranderingen die in februari 2024 door onder andere Google worden doorgevoerd, leggen de lat voor de aflevering van e-mail nog hoger, zodat er minder ongewenste e-mail in de inbox komt.

    Dit is absoluut een goede zaak voor ons allemaal maar dat betekent wel dat jij als verzender iets moet doen om niet als ongewenste afzender van mails te worden beschouwd.

    De drie dingen die veranderen voor in februari 2024

    1. Mailen vanuit een zakelijk e-mailadres, dus geen mails versturen vanuit een gmail, outlook, hotmail of wat voor adres dan ook. Die verdwijnen bijna zeker gelijk in de spamfolder, als ze al niet gelijk worden weggegooid.
    2. je moet (DNS records) DKIM, SPF en nu ook DMARC instellen – (Het is niet langer alleen aan te raden, het is essentieel)
    3. Je spam-rate percentage mag niet hoger zijn dan 0,3%*

    *Om het wat duidelijker te maken, voor elke 1000 e-mails die je verstuurt en waarmee interactie is (openen, klikken, doorsturen en/of beantwoorden), mag je maximaal 3 spam klachten hebben.

    Mailen vanuit een zakelijk mailadres

    Het lijkt zo voor de hand liggend, maar er zijn nog steeds ondernemers die mailen vanuit een Gmail, Outlook of wat voor adres dan ook. In principe hadden deze verzenders al een probleem, maar straks helemaal. Je kunt namelijk niet bewijzen dat jij de echte afzender bent met een niet zakelijk adres. Wel met een zakelijk mailadres en dat is de belangrijkste reden dat deze wijzigingen worden doorgevoerd.
    Dus wijzig dit als je nu niet mailt met een zakelijk mailadres.
    LET OP! Als je gaat mailen vanaf een zakelijk mailadres, ziet ActiveCampaign je weer als een nieuw account. Ga zorgvuldig om met de eerste mails die je verstuurd. Je moet als het ware je account weer opnieuw opwarmen (bewijzen dat jij te vertrouwen bent).

    DNS Aanpassingen

    DKIM, SPF en DMARC zijn allemaal slechts stukjes tekst die op een bepaalde plek in de backend van je website moeten worden geplaatst.
    Je kunt het vergelijken met het rijden in een auto.
    Je hebt een rijbewijs nodig om te mogen rijden, dat staat eigenlijk gelijk aan het DKIM record. Dan heeft je auto een kenteken nodig en dat is het SPF record. En je hebt een verzekering nodig, dat is het DMARC record. Dat zorgt ervoor dat er iets wordt geregeld wordt als er met een van andere beide records iets niet goed gaat.

    Het is allemaal niet heel spannend, wel technisch geneuzel, maar het moet wel goed gebeuren. Het trucje is om te weten waar je de benodigde informatie kunt vinden om in te voeren, en vervolgens waar je het moet plaatsen en hoe je kunt controleren of het werkt.

    Spam-rate

    Spam-rate percentages zullen zeer nauwlettend worden gevolgd, en als je de limiet overschrijdt > 0,3%, komt de aflevering van je e-mail in de problemen.

    Ik heb je altijd geadviseerd om gedrag te vermijden dat ervoor zorgt dat je als spam wordt gerapporteerd door goed te segmenteren en alleen te mailen naar actieve contacten.

    Vanaf februari 2024 zijn Google en Yahoo van plan om je spam-rate percentages te monitoren en zullen ze je e-mails niet meer bezorgen in de inbox als je hun limieten overschrijdt.

    Als je doorgaat met het verzenden naar contacten die geen interactie hebben met je e-mails, loop je het risico op hogere spam-rate percentages. Je hoeft dus geen spam klacht te krijgen om toch als spammer gezien te worden!

    Als je hun limiet van 3 spam klachten per 1000 interactieve verzendingen overschrijdt, zullen de Mailbox Providers actie ondernemen om te voorkomen dat je e-mails worden afgeleverd. En om daar weer vanaf te komen is lastig.

    Zorg er dus voor dat je goed gaat segmenteren en alleen mail verstuurd naar actieve contacten, dus mijn bekende regel, de 3 J’s, de Juiste mail, naar de Juiste persoon op het Juiste moment.

    Doe deze 3 dingen nu om je voor te bereiden op de wijzigingen vanaf februari 2024.

    Instructie video

    In onderstaande video laat ik je zien wat je moet doen (geen uitleg over aanpassingen in DNS overigens, aangezien dat bij elke hostingpartij ongeveer anders is. Laat dit uitvoeren door je webmaster of je hostingpartij.

    • Mailen vanuit een zakelijk mailadres
    • Controleer je huidige DNS record
    • Pas je records aan of voeg ze toe

    Een default DMARC record ziet er zo uit:
    v=DMARC1; p=none; pct=100; rua=mailto:youremail@example.com (en dan je eigen e-mailadres in voeren)
    Controleer na een paar uur of alles goed is doorgevoerd dat kan bijvoorbeeld via https://www.activecampaign.com/dkim-spf-check/ of via https://mxtoolbox.com

    Stel gerust je vragen onderaan dit artikel.

    Ben je nog geen klant van mij en je wilt minder gaan betalen voor je ActiveCampaign/Mailblue/Mailtribe of welke andere reseller je nu ook zit? Neem even contact met mij op voor een lager tarief dan je nu betaald.

    5 1 stem
    Artikel waardering
    boek in 10 stappen effectieve e-mailmarketing ontmaskerd
    Mijn boek helpt jou in 10 simpele stappen om jouw e-mailmarketing op orde te brengen.
    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    4 Reacties
    Nieuwste
    Oudste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    mirjam
    mirjam
    7 maanden geleden

    Voor AC heb je 1 email adres in gesteld (ik in ieder geval) maar je kunt in bv in te versturen mails opgeven dat replies naar een ander email adres moeten.. Volgens de syntax van DMARC kun je meerdere email adressen opgeven. Is dat zinvol om te doen in de DMARC voor de beschreven situatie dat je mogelijk een ander email adres wilt gebruiken voor replies?

    Nicole
    7 maanden geleden

    Hoi Jan, Fijn dat je ons op deze belangrijke wijziging attendeert. 

    Uit je artikel begrijp ik dat we in het DMARC record p=none moeten invullen. In dit artikel op Active Canpaign lees ik: 
    “None”: Indicates that emails should be treated normally if DMARC fails. It is equivalent to not having a DMARC record, although you can still take advantage of DMARC’s reporting features.

    Dat klinkt alsof een DMARC record met daarin p=none helemaal niets doet. 
    Is het toch de bedoeling om p=none in het DMARC record te zetten? Wat heb ik niet goed begrepen?

    Ja, ik wil ook de wekelijkse Maandag ActiveCampaign Tip ontvangen

    4
    0
    Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x