Hoe werkt uitschrijven of unsubscribe in ActiveCampaign eigenlijk?

Wat gebeurt er eigenlijk als een contact klikt op uitschrijven in een e-mail. Is de e-mail verzonden via een campagne of een automatisering? Dat maakt heel veel verschil. Daarnaast gebeurt er iets wat je waarschijnlijk niet had verwacht. In dit artikel alles over uitschrijven.
Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Uitschrijven of unsubscribe is onduidelijk

  Ik werk al lang met ActiveCampaign, maar zelfs ik heb/had nog verwarring over hoe het uitschrijven/unsubscribe eigenlijk werkt.

  In dit artikel ga ik je uitleggen hoe het werkt. Geloof mij het werkt anders dan jij eigenlijk dacht.
  Voor mij zijn er ook weer nieuwe dingen naar voren gekomen.

  Er is een belangrijk verschil hoe uitschrijven werkt in een campagne en in een automatisering (automation). Daarnaast de basisregel, je kunt een contact pas mailen als het contact minimaal op één lijst staat ingeschreven.

  Mailing via een campagne

  Als je een mailing verstuurd via een campagne, dan selecteer je de lijst(en) of segmenten aan wie de mailing moet worden verstuurd.
  Als een contact in de e-mail vanuit de campagne klikt op uitschrijven, dan wordt het contact uitgeschreven van de lijsten waar het contact op stond ingeschreven, die je had geselecteerd.

  Voorbeeld

  Stel je hebt drie lijsten, Lijst A, B en C. 
  Een contact staat ingeschreven op alle drie de lijsten. Je stuurt je campagne naar Lijst A en B.
  Als het contact nu klikt op uitschrijven wordt het contact uitgeschreven van Lijst A en B. Het contact blijft wel ingeschreven op lijst C. Het contact ontvangt overigens maar één e-mail.

  Belangrijk hier dat dit geldt voor de standaard uitschrijflink die onderaan elke e-mail staat. Mocht je die zelf hebben aangepast in de uitschrijven voor alle lijsten (unsubscribe all) dan is het logisch dat het contact van alle lijsten wordt uitgeschreven.

  Mailing via een automatisering

  In een automatisering heb je één of meerdere e-mails ingepland.
  Standaard is het zo dat als een contact op uitschrijven klikt, het contact wordt uitgeschreven van ALLE lijsten waar het contact op stond ingeschreven.
  WAT???  Ja, van alle lijsten. De reden is eigenlijk heel simpel. Voor ActiveCampaign is het namelijk niet duidelijk welke lijst gebruikt wordt voor het versturen van e-mail van een automatisering. Een klik op uitschrijven wordt hier beschouwd als uitschrijven van alle lijsten.

  Belangrijk om te weten is dat het contact niet uit de automatisering wordt gegooid. Het contact blijft alle stappen volgen die gepland waren, alleen de e-mails worden niet verzonden. 
  Mocht een contact later her-inschrijven, dan wordt het verzenden van de e-mails in een automatisering weer opgestart vanaf het punt waar het contact op dat moment in de automatisering staat. Dat kan afhankelijk hoe lang het contact uitgeschreven was en stuk verder in de automatisering zijn.

  Uitzondering

  Nu is er natuurlijk bij elk systeem een uitzondering, en ook hier. Alleen en alleen als een automatisering wordt gestart door het ‘inschrijven via een lijst’ of ‘inschrijven via formulier’, wordt bij het klikken op uitschrijven alleen uitgeschreven van de lijst waarmee de automatisering wordt gestart.

  Meer weten over het effectieve e-mailmarketing?

  er is geen excuus meer om geen
  e-mailfunnel te hebben.

  Eindigen van de automatisering

  Nu je weet dat bij een e-mail in een automatisering, behalve bij de genoemde uitzondering, het contact bij het klikken op uitschrijven van alle lijsten wordt uitgeschreven, kun je een alternatief toepassen.

  Er zijn er meer, maar in dit artikel behandel ik er één.
  Eigenlijk een simpele oplossing. Zet onderaan je e-mail, een zin als ‘wil je geen e-mails meer ontvangen uit deze serie klik dan hier’.
  Op de ‘klik dan hier’ plaats je een link die verwijst naar een pagina die je op je website aanmaakt. Dat kan een algemene pagina zijn met daarin de tekst ‘je zult geen e-mails meer ontvangen uit deze serie’. 
  Aan deze link kun je een actie toevoegen en de actie is dan in dit geval automatisering eindigen en selecteer dan de huidige automatisering. 
  Op deze manier voorkom je dat het contact klikt op uitschrijven waardoor het contact van alle lijsten wordt uitgeschreven. Het contact ontvangt in ieder geval geen e-mails meer vanuit deze automatisering.
  Ga voor een uitgebreidere uitleg hoe je dit kan doen naar deze tip.

  Tot slot

  Misschien een open deur, maar zorg dat je de juiste e-mail verstuurd met de juiste inhoud aan de juiste persoon. Dat helpt te voorkomen dat contacten uitschrijven.

  In een volgend artikel zal ik je uitleggen hoe je mensen die uitschrijven weer kan attenderen op abonneren op de juiste e-mails.

  Ik kan mij voorstellen dat je vragen hebt na het lezen van dit artikel.
  Stel gerust je vragen hieronder en ik zal ze beantwoorden.

  Deel dit artikel gerust, aangezien er veel misverstanden zijn omtrent uitschrijven..

  0 0 stemmen
  Artikel waardering
  boek in 10 stappen effectieve e-mailmarketing ontmaskerd
  Mijn boek helpt jou in 10 simpele stappen om jouw e-mailmarketing op orde te brengen.
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  6 Reacties
  Nieuwste
  Oudste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Anita
  4 jaren geleden

  Ik heb bij het opschonen van mijn lijst iemand verwijderd. Zij wil zich nu weer inschrijven, maar ontvangt de melding: “Dit e-mailadres is al eerder verwijderd doordat het een bericht als spam/misbruik heeft gemarkeerd. Als je van mening bent dat niet klopt kun je contact opnemen met de eigenaar van het account.”
  Ik heb haar geprobeerd handmatig toe te voegen aan lijsten, maar ze ontvangt geen mailing. Wat kan ik of zij doen?

  Caroline Franssen
  Caroline Franssen
  4 jaren geleden

  Maar dit gebeurt alleen als je iets naar twee lijsten tegelijk stuurt. Is er ook een optie om het dan eerst naar de ene lijst te sturen en dan pas naar de andere (bijvoorbeeld naar de tweede lijst te sturen als herhaling van de eerste).

  Nicole
  4 jaren geleden

  Hi Jan, duidelijke uitleg bedankt. Ik meen dat AC zelf (bij verzending) een uitschrijflink onder een mail zet als die er nog niet in staat. Werkt de oplossing die je beschrijft dan nog wel?

  Ja, ik wil ook de wekelijkse Maandag ActiveCampaign Tip ontvangen

  6
  0
  Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x